Na Amsterdam heeft nu ook Rotterdam Nouri-AED

De Nouri Foundation heeft vandaag samen met wethouder Sport van de gemeente Rotterdam Faouzi Achbar een Nouri-AED in Rotterdamse wijk Feijenoord onthuld. Het is de tweede van de 34 Nouri-AED's die de komende tijd in ons land worden geplaatst. Het aantal van 34 AED's verwijst naar het rugnummer van Ajaxspeler Abdelhak ‘Appie’ Nouri, die in 2017 werd getroffen door een hartstilstand.

Onthulling Nouri AED in Rotterdam

Vorig jaar mei plaatste toenmalig Ajax-directeur Edwin van der Sar de allereerste Nouri-AED in Amsterdam. En nu is dus ook Rotterdam hartveiliger geworden. De Rotterdamse Nouri-AED werd onthuld in bijzijn van  de vader en oudste broer van Abdelhak en straatvoetballer  Soufiane Touzani van FC Straat. Wethouder Achbar kondigde bij deze gelegenheid aan dat de gemeente Rotterdam nog eens 17 extra AED's zal plaatsen op gemeentelijke panden waar nu nog een AED mist die 24 uur per dag bereikbaar is.

 

Iedereen doet mee

De missie van de Nouri Foundation is er voor te zorgen dat iedereen mee kan blijven doen in een veilige omgeving en dat niemand, om wat voor reden dan ook, langs de zijlijn blijft staan.

 

Opleiden jongerenwerkers

Het eerste project van de Nouri Foundation is de plaatsing van AED’s op 34 (sport)locaties in Nederland en het opleiden van jongerenwerkers en buurtsportcoaches in samenwerking met de Hartstichting zodat zij weten hoe ze een AED moeten gebruiken. Belangrijk is ook dat de AED's worden aangemeld bij het oproepsysteem HartslagNu en buurbewoners zich aanmelden als burgerhulpverlener. Gemiddeld kunnen zij dan 2,5 minuut sneller ter plaatse zijn dan een ambulance.

 

 

Veilige omgeving

“Deze en alle andere Nouri-AED's dragen we op aan de wijken’’, zegt de broer van Abdelhak, Abderrahim Nouri. “Als Abdelhak op een pleintje speelde, zorgde hij ervoor dat iedereen, ongeacht beperkingen, mee kon doen. Hij creëerde een veilige omgeving om samen te kunnen sporten en spelen. Bij een veilige omgeving horen ook AED’s, want een AED kan levens redden.” Bij de plaatsing van de AED's organiseert de Nouri Foundation activiteiten voor kinderen uit de buurt met leerlingen vanuit het speciaal onderwijs.    

 

Samenwerking Hartstichting

De Nouri Foundation werkt nauw samen met de Hartstichting. Zo helpt de Hartstichting bij het vinden van de juiste locaties en geeft de Hartstichting samen met de Nouri Foundation reanimatiecursussen.

 

Hans Snijder, directeur van de Hartstichting: “We zijn blij en trots dat de Nouri Foundation zich met ons wil inzetten voor het ‘hartveiliger’ maken van Nederland. Dit initiatief gaat veel verder dan alleen het plaatsen van AED’s: het zorgt voor verbinding in de wijk en meer bewustzijn over je hartgezondheid.”